HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj priči Preprekove jeseni radio je u sastavu: Maja Gračan Livada, pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, Franjo Nagulov, pisac i književni kritičar iz Vinkovaca, te dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. U najuži izbor Žiri je uvrstio tri pripovijetke:

 

  • Mala šetnja Stjepana Crnića (Zagreb),
  • Vidim sve u snovima Sanje Rotim (Italija) i
  • Mama, zar opet plačeš? Perice Vujića (Vinkovci – Novi Sad – Subotica)

 

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pripovijetka Mala šetnja Stjepana Crnića, drugu nagradu Mama, zar opet plačeš? Perice Vujića, a treću priča Vidim sve u snovima Sanje Rotim.

Mala šetnja napisana je u trećem licu i opisuje iznenadni susret dvoje susjeda u vrijeme covid infekcije. Autor se odlučuje priču početi tehnikom in medias res, da bi potom postupno, vještim pripovijedanjem, doveo čitateljstvo do vrhunca zapleta. Kroz crtice iz života umirovljenog građanina Tome, izoliranog tijekom covida koji nastoji svoj život učiniti sadržajnijim i zamijeniti dnevnu rutinu za koju je ostao uskraćen, Stjepan Crnić komičnim nesporazumom u priču unosi dinamiku i neizvjesnost. Svedeno, bez suvišnih riječi i opisivanja, gotovo anegdotski jezgrovito, Mala šetnja otvara se za više mogućnosti čitanja, pri čemu, dakako, treba imati na umu i kontekst apsurda koji prati čovjeka kao izolirano i otuđeno biće.

Mama, zar opet plačeš? pripovijetka je dosljedno napisana u dijalogu između majke i sina, pri čemu se autor Perica Vujić koristi komičnim nerazumijevanjem kao rezultatom komunikacije predstavnika dvije generacije obitelji, ali i motivom dominantne majke koja nastoji kontrolirati sinovljev život. Predrasude, stereotipi i izvjesni provincijski duh majke u komičnoj su koliziji sa sinovljevim preduzetnim temperamentom, no ova je priča i pored toga uspjela istaći toplinu i emocionalni potencijal njihovoga odnošaja.

Vidim sve u snovima je pak pripovijetka nadzbiljske motivacije što pokreće glavnu junakinju. U njenom svijetu kojega čine proročki snovi i realnost, a kojega nam autorica postupno prikazuje, dolazi do fatalnog miješanja odsanjanog i doživljenog, te će tako uzbuđenje kojim se čitateljstvo daruje tijekom naracije kulminirati nesretnim događajem. U nekom smislu, stječe se dojam da bi se sve tri nagrađene pripovijetke mogle podvesti pod kategoriju nesporazuma, ali sa različitim ishodima.

Nagrade će biti uručene u listopadu 2022. godine, na promociji zbornika Preprekova jesen 2022. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.

U Novom Sadu, 15. rujna 2022.


Žiri u sastavu:


Maja Gračan Livada
Franjo Nagulov
dr. Dragana V. Todoreskov (predsjednica)

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov