HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

U dvorani Bonaventurium Franjevačkog samostana u Novom Sadu predstavljena je zbirka poezije Osluhnuta tišina Ljerke Radović, članice Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ još od 2013. godine.

Puna dvorana posjetitelja bila je najbolji dokaz zainteresiranosti za ovaj događaj kojem su, nama na radost, nazočili pater Karoly Harmath, gvardijan Franjevačkog samostana (čiji prostor Udruga koristi) i crkve Sv. Ivan Kapistran, prečasni Marko Kljajić, dugogodišnji član Književnog kluba i Udruge, potom velečasni Nebojša Stipić, kapelan crkve Imena Marijina (katedrala), kao i gospođa Irina Papuga, tajnica Koordinacionog odbora Društava za jezike, književnost i kulturu.

Prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Krešimir Tkalac, a književnu večer vodila je glumica Željka Jelić.

O zbirci Osluhnuta tišina govorila je književna kritičarka i urednica zbirke dr Dragana V. Todoreskov. Naglasila je da su u pitanju„zrcala pjesničke duše iznijansiranih osjeta, mirisa, zvukova, neizgovorenih riječi, emocija, i svega onog o čemu lirski subjekt ne želi više šutjeti“. Uvodeći posjetitelje u lirski svijet ove autorice, urednica zbirke i prva recenzentica dodatno je istakla: „Svijet ove autorice satkan je od želja, snova, uspona kojima se njezino lirsko 'ja' obraća svojim najmilijima, a osim izravnog i spontanog prikazivanja osjećanja – zbirku karakterizira i poetika sjećanja, tuge, te fascinantno miješanje boja.“

O knjizi je govorila i Branka Ilić, psiholog i druga recenzentica. U svom iskazivanju naglasila je: „U malo riječi nabijeno je puno emocija; te pjesme Ljerke Radović 'vrve' od snage i žestine, što je i za mene kao njene dugogodišnje prijateljice veliko iznenađenje.“

Publici su se potom, odabranim pjesmama ove zbirke, predstavili: Ana-Marija Kaluđerović s pjesmom Novom Sadu, Željka Jelić s pjesmom Sa tobom pričam i Branka Dačević s pjesmom Moj Zlatko.

Pečat u izboru odabranih pjesama dala je sama autorica, Ljerka Radović, čitajući uz pratnju klarinetiste Dobrivoja Jankovića pjesme Fruškogorska noć; Sudba; i Solencana.

Ovo poetsko veče, kroz četiri bloka izvornih hrvatskih pjesama, propratila je Ženska pjevačka skupina „Stanislav Preprek“, za što je nagrađena aplauzima posjetitelja.

I na kraju što reći, osim: Osluhnuta tišina Ljerke Radović dirnula nas je do suza.

Hvala autorici u ime svih nas!

Ana-Marija Kaluđerović,

voditeljica Književnog kluba „Stanislav Preprek“

   

Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina Osluhnuta tišina

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov