HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Književni klub "Stanislav Preprek" u Gradskoj biblioteci, grada Novog Sada, 19. rujna, održao je književno veče pod nazivom: KNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA, kroz prikaz - "Neprolaznosti pjesničke riječi".


Prigodnim obraćanjem, posjetitelje je pozdravio Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD "Stanislav Preprek " Novi Sad, posebno istaknuvši zahvalnost za odaziv po pozivu, gospodinu Mihaelu Tomšiću, konzulu prvog razreda Generalnog Konzulata Republike Hrvatske, a potom je Vesna Živković, urednica kulturnog programa, Gradske biblioteke, pozdravila prisutne ponaosob, ispred direktora Gradske biblioteke gospodina Dragana Kojića, koji je zbog spriječenosti ovom prilikom izostao.
O samom Književnom klubu, vrlo podrobno, govorila je voditeljica Ana Marija Kaluđerović. Njeno izlaganje bilo je "protkano" - prikazom slajdova o aktivnosti i djelovanjima Književnog kluba. U svom izlaganju ona je naglasila da je prva zbirka Preprekovo proljeće izdata 2009. godine. Zbirka je bila satkana na četrdesetak stranica, a činila je prvi veliki korak i predstavljala "ONO" u šta se danas pretvorio Književni klub "Stanislav Preprek " sa oko dvadesetak članova koji pišu i objavljuju svoje radove te istakla:
Zbirka pjesama "Preprekovo proljeće", promovira se svake godine na dan rođenja pjesnika i velikog skladatelja Stanislava Prepreka te predstavlja jednogodišnju retrospektivu pjesničkog stvaralaštva članova Udruge.

Također je naglašeno da je od 2016. godine, uveden natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko, tko piše na hrvatskom jeziku. Kao rezultat toga, prva Zbirka kratkih priča - nazvana "Preprekova jesen", tiskana je 2016. godine.

Uredništvo Književnog kluba 2017. god. počinje rad na ediciji "Preprekovi pjesnici", u kojoj su zbirke svojih pjesama, do sada objavili sljedeći članovi Književnog kluba:

 • Ljerka Radović (Refleksija nutrine ),
 • Branka Dačević (Gdje je moj dom ),
 • Branislav Miroslav Tomlekin (Pjesme koje treba spaliti),
 • Bosiljko Kostić (Ja kažem ) i
 • Mladen Franjo Nikšić, koji je objavio dvije zbirke pjesama (Prokleto i Sveto i A ČA)


Svoju aktivnost Književni klub je do sada prezentirao i na Salonu knjiga u Novom Sadu 2017, 2018. i 2019. godine te na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2017, u maloj sali "Borislav Pekić".

U teškim uvjetima rada, članovi Književnog kluba "Stanislav Preprek", samo svojim entuzijazmom postizali su i postižu onaj najvažniji cilj a to je očuvanje i širenje hrvatskog jezika i kulture uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi.

Nazočnost i brojnost ljubitelja pjesničke riječi, na najbolji način izrazilo je neprolaznost hrvatskog pjesništva, zauzetim i posljednjim mjestom u čitaonici Gradske biblioteke.

Odabirom najboljih pjesama iz zbirki Preprekovo proljeće, pjesnici su publici podarili ljepotu i vrijednost hrvatske pjesničke riječi.

Književno veče praćeno je bilo slajdovima i prikazom fotografija iz života Stanislava Prepreka, kao i djelom sačuvanog retkog ekskluzivnog intervjua, vođenog na radiju sa Stanislavom Preprekom 1975. godine, koji je za ovu priliku pripremio Ivan Dermanov.

Urednica zbornika Preprekovo proljeće, književna kritičarka dr Dragana Todoreskov, u veče - NEPROLAZNOSTI HRVATSKE PJESNIČKE RIJEČI- predstavila je publici prije čitanja svake pjesme, izabranim kritičkim riječima, stvaralaštvo svakog pojedinog pjesnika.

Naše predstavljanje uveličale su sudionice u programu, gospođa Olja Vojnović, glumica i gospođa Maja Brukner, glumica - koje su recitirale po dvije pjesme preminulih članova Književnog kluba, Siniše Božulića i Mladena Šimica. Na ovaj način odali smo zahvalnost njihovom stvaralaštvu i trajnom doprinosu koji su dali našem Književnom klubu.

U programu večeri, zastupljeni su bili sljedeći pjesnici :

 • Jelisaveta Buljovčić Vučetić,
 • Branka Dačević,
 • Lana Dermanov,
 • Maja Gračan Livada,
 • Manda Jakšić,
 • Ana Marija Kaluđerović,
 • Marko Kljajić,
 • Bosiljko Kostić,
 • Mladen Fanjo Nikšić,
 • Ljerka Radović,
 • Branimir Miroslav Tomlekin,
 • Zlatko Urbanek,
 • Slađana Varićak,
 • Marijan Piljić,
 • Dubravka Herget i
 • Dragan Dražen Ilić.

Predstavljanje Književnog kluba, koji djeluje u okviru HKUPD "Stanislav Preprek " u Novom Sadu, ne bi bilo kompletno a da ne naglasimo da u Novom Sadu, gradu koji je proglašen za Europsku prestonicu kulture u 2021. godini, Književni klub "Stanislav Preprek" čini jedan od bitnih segmenata multikulturalnosti našeg grada.

I na kraju - ove lijepe večeri hrvatskog pjesništva uz prigodne riječi zahvale učesnicima programa predsjednik Krešimir Tkalac podario je cvijet ljubavi, u želji da im ovo veče ostane u sjećanju za dalje nadahnuće, a ljubiteljima lijepe riječi, napoji srca "neprolaznošću pjesničke riječi", do neke nove prilike.

 

Ana Marija Kaluđerović
voditeljica Književnog kluba

KNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKnjizevno vece u gradskoj biblioteci 2019.KNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECI    

 

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov