HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Piše:Zlatko Ifković

Razgovor sa Sinišom Božulićem: Naći minimum zajedništva

Zagreb 14. lipnja 2016.

Za početak razgovora se predstavite našim čitateljima.

sinisa bozulic 178x250
 Siniša Božulić

Rođen sam 1959. godine u Somboru, živim i radim u Novom Sadu, pisanjem se bavim zadnjih pet godina, ako izuzmem nešto kratko bavljenje u gimnaziji, trudim se da vam za svaki broj novina napišem po jednu priču iz života, akteri mojih priča su tu pored nas, naši susjedi, rođaci, ponekad i političari.


Koliko ste do sad izdali knjiga? Molim vas da ih nabrojite i ukratko opišete.


Objavljena mi je knjiga poezije ‚‚Buđenje čovjeka'' 2013. godine, gotov je roman i nadam se da će izaći do jeseni, toliko, ovo drugo još nije za objavljivanje. ‚‚Buđenje čovjeka'' u jednom svom dijelu se bavi pobunom protiv poremećenog sistema vrijednosti danas u društvu, drugi dio se bavi ljubavlju, bez koje svet nebi postojao a u trećem dijelu zbirke, zavičaj zauzima svoje vrlo važno mjesto, u mom životu i u mojim pjesmama, a ja ih imama dva: Dalmaciju i Vojvodinu. O romanu bih radije pisao i govorio kad izađe iz tiska, i u njemu se budi i umire ljudsko.
Predstavite nam udrugu HKUPD "Stanislav Preprek" iz Novog Sada. Koji vam je bio prvotni cilj osnutka?


Hrvatsko kulturno umjetničko prosvetno društvo "Stanislav Preprek" je ponovo osnovano ili rekao bih aktivirano prije jedanaest godina, prvi pokušaj nije zaživio kako treba, te je jedno vrijeme društvo postojalo samo na papiru, grupa ljudi okupljena oko gospodina Marjana Sabljaka je pokrenula udrugu i formirala tri sekcije, dramsku, pjevačku i literarnu u kojoj sam ja od 2013 godine. Cilj osnutka je očuvanje nacionalnog identiteta, što kroz literaturu sigurno i činimo.


Kako vidite budućnost manifestacije "Preprekovo proljeće"?


Manifestacija koja se održava unazad sedam godina kontinuirano i kroz nju mi iz Prepreka pokazujemo svoj rad, kruna manifestacije je, sigurno, zbirka poezije koja se svake godine promoviše na ovoj manifestaciji, a na dan rođenja Stanislava Prepreka. Čini mi se da bar za neko vrijeme ova manifestacija nema problem opstanka, ali kao i sve što se tiče kulture osuđeno je da funkcionira pomoću štapa i kanapa, jer vlastima je najlakše proraču kresati i štedjeti na kulturi, te je upitan opstanak ne samo ove manifestacije, koja je jedina u Novom Sadu sa hrvatskim predznakom, već svega što se tiče kulture. Zbirka poezije je zbirka svih članova udruge, njene literarne sekcije, a uvijek imamo i nekoliko gostiju iz drugih udruga kao i iz matice. Trag o našem prisustvu na ovim terenima tako ostaje zabilježen u Matici srpskoj te i u narodnoj biblioteci Srbije i to trajno.


Jesu li Hrvati u Srbiji sačuvali svoj kulturni identitet?


Mislim da neću pogriješiti kad kažem da se trude, bar ovi što nisu plaćeni Hrvati, ovi što primaju plaću za to da budu Hrvati, oni jesu, jer da nisu sačuvali svoj identitet ni plaće nebi bilo, a ovi drugi zavise opet od ovih što su na platnom spisku države, ali se trude, dokaz da se trude su i vaše novine koje nekako izlaze svakog mjeseca.

Zajedništvo

Koliko znam na ovim nije sudjelovala nijedna lista sa hrvatskim predznakom, ovo što je sudjelovalo to su sve neke koalicije i sitne računice, mi moramo naći bar minimum zajedništva kad su u pitanju izbori na svim nivoima jer jedino tako se može postići da imamo naše predstavnike u vlasti. Ovako oni jesu predstavnici, ali partije koja je nosilac liste, a ne Hrvata, a prošli smo nikako, očajno i ponižavajuće. Nipošto ne smijemo zaboravit da vuk dlaku mijenja.što nisu plaćeni Hrvati, ovi što primaju plaću za to da budu Hrvati, oni jesu, jer da nisu sačuvali svoj identitet ni plaće nebi bilo, a ovi drugi zavise opet od ovih što su na platnom spisku države, ali se trude, dokaz da se trude su i vaše novine koje nekako izlaze svakog mjeseca.


Kako su Hrvati organizirani u Novom Sadu? Da li imaju potporu hrvatskih institucija?


Moram reći ovako, samoorganizirani i skrajnuti, jer je sjever zaboravio da postoji i jug pa i šire od toga. Potpora institucija svakako da izostaje, bar što se tiče financija, a čini mi se da je sve ispolitizirano i da tu svako svome nešto daje, a mi u Novom Sadu izgleda nismo ničiji.
Kako ocjenjujete medijski tretman Hrvata u Srbiji, u hrvatskim i srbijanskim medijima?
U petnaestak minuta Dnevnika na hrvatskom, koji emitira TV Vojvodina, deset minuta su vjiesti o premijeru Republike, tri minuta o događanjima u Subotici i okolici, dvije minute za vrijeme i špicu. Možda baš i nije nužno tako, jer premijera gledamo na svim kanalima po cijeli dan, a moguće je da mora tako, jer da nije tako možda bi ukinuli program, sumnjam da bi ga ukinuli, smatram da treba povećati minutažu i pričat, isključivo, o događanju u hrvatskom korpusu u Srbiji.


Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Srbije o recipročnoj zaštiti prava manjina potpisan je 2004. godine. Jeste li zadovoljni kako se on provodi?


Nisam primijetio da se sprovodi.


Zanima nas koja je vaša ocjena trenutnog položaja Hrvata u Srbiji?


U situaciji besposlice, besparice, pada nataliteta, bježanja mladih trbuhom za kruhom, kako ocjeniti položaj manjine, ako većini nije dobro, manjina se tu uklapa u prosjek, kako je većini tako je i manjini, divno.
Ocijenite rezultate nedavno održanih izbora i rezultate koje su ostvarile hrvatske stranke i udruge na njima.
Davno sam rekao, a mislim i napisao negdje da se naš korpus mora ujediniti i tako nastupati na svim izborima u Republici. Koliko znam na ovim nije sudjelovala nijedna lista sa hrvatskim predznakom, ovo što je sudjelovalo to su sve neke koalicije i sitne računice, mi moramo naći bar minimum zajedništva kad su u pitanju izbori na svim nivoima jer jedino tako se može postići da imamo naše predstavnike u vlasti. Ovako oni jesu predstavnici, ali partije koja je nosilac liste, a ne Hrvata, a prošli smo nikako, očajno i ponižavajuće. Nipošto ne smijemo zaboravit da vuk dlaku mijenja.


Što biste poručili čitateljima Hrvatskih novina?


Nekako mi se čini da je kasno da poručujem bilo što, prošli su izbori, valjda će biti izvanredni, ali ajde da pokušam. Pokušajte kod organiziranja našeg korpusa, sujetu i lični interes gurnuti u neki tamo plan, kako bi mogli naš zajednički interes podići na odgovarajući nivo i na sljedećim izborima imati naše predstavnike u parlamentu Republike i Pokrajine, to bi bio ogroman uspjeh, čitajte nas još i dalje, hvala Vam Zlatko na ustupljenom prostoru.

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov